PAN 2010 - XVII. ročník - výsledky

Letny Divadelny Tabor Pocuvadlo 2011

Priatelia ďakujeme!

      HODNOTENIE PAN 2010 od Mira Kasprzyka
      Výsledky PAN 2010
      VIDEO: O Mirovi Kasprzykovi
      VIDEO: Stranger
      VIDEO: Speed Slow Stack
      FOTO: Majkl
      FOTO: Mižu
      FOTO: Onďo
      FOTO: Baška
      FOTO: Klára
      FOTO: Darina

Nezabudni na:
festival PAN facebook skupina - join us

pantomima.sk


Videli ste!

Veronika Vaculíková Veronika Vaculíková sa po prvýkrát objavila na PANe 2007, na minulornom sa zúčastniť nemohla, ale veľmi ju to mrzelo, preto sa teraz všetci na ňu neskutočne tešíme. Najviac sa môžete tešiť všetci tí, ktorí sa chystáte na dieňu Pohyb a hudba. Veronika vyštudovala Pražskú HAMU s odborom nonverbálne a komediálne divadlo.

Michal Hecht Michal Hecht študoval pantomímu na kurzoch usporiadanách JAMU Brno, akrobaciu súkromne u Evy Bosákovej a bojové umenie (karate) pri TJ Prazdroj. Potom absolvoval mnoožstvo kurzov s rozličnými smermi pohybového a neverbálneho divadla v Čechách, Západnom Berlíne a Dánsku. Potom niekoľko kurzov réžie a dramaturgie. V rokoch 1985 - 86 mal angažmá v bábkovom divadle Alfa v Plzni.

Miroslav Kasprzyk Miroslav Kasprzyk vyrastal na Liptove v Liptovskom Hrádku a študoval na pedagogickej škole v Čechách. Po štúdiách sa vrátil na Slovensko a popri rôznych zamestnaniach sa od svojich dvadsiatich rokov venuje amatérskemu divadlu a pantomíme. V roku 1986 na Friedrich Schiller univesität v Jene - SRN, absolvoval umelecký spezialkurs vom pantomime - theater, pod vedením míma Haraldta Seime (učiteľa pantomímy).

Adam Halaš Adam Halaš je vysokoškolský pedagóg Pražskej HAMU. Režisér, mím, herec, pedagóg, moderátor, autor mimických publikácií a divadelný manažér v jednej osobe. Na PAN 2008 účinkoval vo večernom Gala programe po boku Mira Kasprzyka a Mirky Zezulovej. Účastnící jeho dielne na PANe sa budú venovať práci s telom v priestore ako takom.

Pavel Surovy Pavel Surový člen Štúdia Kasprzyk v Liptovskom Mikuláši. Žonglovaniu sa venuje najmä v svojom voľnom čase (nie profesionálne). Pred niekolkými rokmi viedol túto dielňu spolu s Palom Blahom. No už druhý rok si vyskúša jej vedenie od začiatku do samého konca. Preto si pribalte všetky žonglovátka, ktoré doma nájdete.

Adrian Ohradka Adrián Ohrádka scenárista, herec, komik, moderátor, klaun, maskér, rekvizitár, roztlieskavač, mím, humorista, zakladateľ a tímový manager Srandovnej Bánovskej Zostavy (SBZ), ktorá produkuje a vyrába rôzne somariny, sprostosti, gagy, skeče, blboviny, hovädiny, žarty, kultúrne vložky, paródie, šplechy, scénky a iné humorne ladené “veci”, ktoré sú zapracovávané najmä do scenárov Voľných - Apolitických ale hlavne Nezávislých kabaretných predstavení pod názvom ”VEČER INÝ AKO OSTATNÉ...”

Mirka Zezulova Mirka Zezulová "Milá a usměvavá, nezapomenutelná ze svých předchozích tanečních a hereckých rolí, trvale pozitivní element souboru." Vyštudovala scénický tanec na konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe. Na festivale PAN sa predstavila po prvý krát pred niekoľkými rokmi od vtedy sa snaží prísť vždy, keď to jej program dovolí.

Natalia Novotna Natália Novotná prichádza na PAN už mnohé roky s jej zverencami zo ZUŠ Žiar nad Hronom, kde vyučuje LDO (Literárno Dramatický Odbor). Tento rok sa nechala prehovoriť na vedenie dielne improvizácie. Veríme, že pre hojnú a dobrú náladu v nej sa táto bude opakovať aj po nasledujúce roky.

Oleg Dlouhy Oleg Dlouhý Absolvent divadelnej vedy na VŠMU Bratislava. Predseda poradného zboru Národného osvetového ústavu pre divadlo dospelých. Na fesivale ho poznáme ako hlavného porodcu, ktorý nás už navštevuje niekoľko rokov bez vynechania. Okrem cenných rád a postrehov k jednotlivým inscenáciám povedie toho roku aj špeciálnu dielňu s názvom "Dramaturgia v kocke" ktorá bude prístupná vedúcim súborov a mládeži.

Pokračuj na: http://www.actores.sk

Studio KASPRZYK Štúdio pantomímy KASPRZYK v Liptovskom Mikuláši pracuje pod vedením Miroslava Kasprzyka už viac ako desať rokov. V širokom zábere sa jeho zverenci venujú základným technikám pantomímy, málohovoreného divadla a improvizáciám, ktoré využívajú vo svojich etudách, či predstaveniach. Hotové divadelné a pohybové výčiny predviedli divákom Kultúrneho leta v Bratislave, rozprávkovým Bojniciam, po päť rokov návštevníkom Slovenských Gagov v Kremnici, divákom STV, či záujemcom o Dni slovenskej kultúry vo WARSZAWE a Stadtfestu vo Viedni, Folkových prázdnin v Telči, atď.. Aj tento rok bude Štúdio KASPRZYK nápomocné pri organizovaní festivalu PAN 2009 v Liptovskom Mikuláši.

meno
odkaz
Napíš číslom: deväť
<< 6/156 >>
Miro
BUDE 26 PAN 2019 HURA 27. - 30.11. ako vždy - podrobnosti priebežne :-) PANart 5 ročník nachystáme tiež 26.11. 2019 ĎAKUJEM ĎAKUJEME :-) dajte vedieť všade :-) prosím :-)
Fri, 6. Sep 2019 13:01
Miro
https://www.tan...ma-zije
Mon, 28. Jan 2019 18:40
Miro
NÁDHERNÝ ROK 2019 TÁBORNÍCI DIVADELNÍ NAJLEPŠÍ UMELECKÍ :-) Tábor Štiavnické Bane 2019 sa pomaličky chystá :-) Keď dáme dokopy komplet lektorov a všetkých dobrých ľudkov tábora, vybehneme von s prihláškami :-) Nečakáme veľké zmeny, tak bude všetko cca tak ako minulý rok, podľa možností samozrejme :-) PROSÍME VÁS A PRIPOMÍNAME 2% z DANE - teraz to už bude bez komplikácií, tak to bude hádam aj ekonomicky veselšie. Prípadne ak nám chcete pomôcť, ohláste sa prosím Natalke, či Mirovi, alebo sa dá potom aj priamo na účet OZ ATD - ĎAKUJEME, ĎAKUJEME! A pamätajte - Kto zaváha, bude v lete sedieť doma. Veľmi pozdravujeme a myslíme na Vás...
Tue, 15. Jan 2019 11:36
Miro
Krásne dni po PANe :-) Mám Vás RÁD :-) Sľúbil som 26 ročník 2019 26.11.2019 5 ročník PANart 27. - 30.11.2019 26 ročník PAN Nečakajte prosím Vás šialenosti. Urobíme si obyčajný fajný PAN. Tak ako po minulé skromné roky :-) Podstatou bude umenie a VY! ĎAKUJEM
Wed, 28. Nov 2018 17:36
Miro
ĎAKUJEM ÚPRIMNE VŠETKÝM, KTORÍ POMÁHALI... najväčšia výzva a úloha roka i dvadsaťpäťročia splnená. PAN, PANart a MY MIME sú za nami. Prežil som to, prežili sme to, lebo ĽUDIA :-) Požutí, unavení, šťastní a plní PANtastickej atmosféry a zážitkov, ktoré sú neprenosné a neprerozprávateľné... Nevysvetľujte... Žite, usmievajte sa a makajte. Sloboda a umenie sú dar, ktorý sa násobí delením :-) Pozor PAN obsahuje návod na po u žitie...psst... ĎAKUJME :-) Zápis 25.11.2018 23:57 Miro
Wed, 28. Nov 2018 17:32
Miro
24.11.2018 DEŇ POSLEDNÝ – Keď som prišiel prvý krát na PAN hovoril som si: Prečo ten festival končí v sobotu večer? Veď predsa máme ešte celú nedeľu. Teraz sedím vo vlaku a hovorím si: Chvála bohu, že tento festival končí v sobotu. Keby ma malo po PANe vypľuť do sveta rovno v pondelok a zasypať ma povinnosťami asi by som sa zbláznil. Joj krásne to bolo lásky. S panto-Mimou sme sa zhodli, že jeden z najlepších PANov. Predtým ako sme to celé ukončili predstavili sa nám so svojimi vystúpeniami ešte súbory. Miro sa nakoniec rozhodol, že aj keď je tento ročník nesúťažný tak ho vyhrá TRMA-VRMA z Popradu. A tu už aký dobrý musíte byť keď sa vám podarí vyhrať nesúťažnú prehliadku? Pantomimickú b(v)odku za festivalom nám dal Vahram, ktorý si na pomoc doniesol krásnu kolegyňu, s ktorou nás všetkých nielen rozosmiali, ale aj roztancovali. A tak sme zrazu všetci sedeli na javisku kričali a tlieskali a Miro sľúbil, že bude aj PAN 2019. Máte aj vy takú vec, že keď cítite cibuľu máte zrazu chuť na pantomímu? Ja to mám od môjho prvého PANu. Záverečnú recepciu sme odpálili ohňostrojom a vrhli sme sa na chlieb s masťou a cibuľou. Toto je podľa mňa vec, ktorá tiež PANákov veľmi zbližuje. Že skrátka v jeden moment festivalu všetci smrdíme rovnako. Keď som okolo obeda v kultúrnom dome zbadal prvého človeka s ruksakom prišlo mi odrazu clivo. A ako sa tak tie ruksaky a kufre množili tak si ta potvora clivotná vo mne rástla. Tak objatia. Rýchlo objatia, veľa objatí... chyť ma, drž ma, nepúšťaj. Veď sa nemusíme lúčiť na dlho. Keď ti budem chýbať tak napíš, zavolaj, zastav sa. Veď nie som ďaleko. Malé je to naše slovensko. Za pol dňa ho celé vlakom prejdeš. Priatelia ešte raz vám ďakujem. Všetkým a za všetko. Že ste, že robíte čo robíte a že sa môžeme poznať. Že po PANe nikto nemôže povedať, že nevie kde má srdce. Zápis 25.11.2018 12:11 Gabo
Wed, 28. Nov 2018 17:31
Miro
24.11.2018 Gabo odpusť... ľudia odpustite... vyplo ma... :-) nedal som to... Prebral som sa teraz s maminkinou fašírkou pri počítači v polohe na supermana skapatého... Preto až teraz a fotky nádherného dňa... priebežne... som pakomim priatelia :-) prebrala ma moja myš počítatčová, ktorá ma asi oblizovala či čô... MILUJEM VAS... Nech žije PAN ak to prežijú všetci čo to robia, čisledujú... dnes viem jedno a to úplne presne... sme jeden neskutočný team... sme bora hansgroohe... lebo potom bude vo výsledkoch vždy napísané... Resutls 1.StankoŠtofčík čas 144hod. BOH 1.Gabriela Rajniaková čas 144hod. BOH 1.Saša 1.Jožko 1.Žofia 1.MOJI... 1.VŠETCIA,,, nepozerajte na mená... nestíham písať, lebo mi treba ísť...ten kto nie je napísanž tampatrí tieža je v mojom srdcovi, lebo aj tá čo ste boli ako dielňáci, diváci, pedagogici ste vteame bora :-) ĎAKUJEM Zápis 24.11. 9:59 Miro 23.11.2018 DEŇ PIATY - Hneď ráno o 8:30 zahral pre detičky Sacra cirkus Praha Štefan Capko a Lukáš Simon predstavenie Pan Bonobo. Veľmi netradične sa tento rok stretli improvizátori už o 10:00. Skorá hodina zjavne im zjavne prospieva, pretože sa darilo viac ako po minulé roky. Prevaha ženských improvizátoriek nám chvíľku ťahala témy do LGBTI záležitostí a vyzeralo to na súboj o dúhový pohár improvizácie. Chalani sa však zahanbiť nedali a v druhom a treťom kole si aj oni nejaké tie baby zbalili. V koncovom poradí sa udelili dve 3. miesta a to družstvám Ty – Sliač a Lano chrumky (najmladšie účastníčky súťaže). 2. miesto získalo družstvo Parodácja, ktoré vzniklo na začiatku súťaže priami na javisku. Víťazom sa stali tri baby z družstva Spad Svidník.  Ťažkú dušu mám už pár PANov na Liptovský Mikuláš. Mesto si tu len tak žije svojim životom a takto koncom novembra je obzvlášť šedivé. Obyvatelia sa tu len tak mihajú, tvária sa strašne smutne a vôbec nevedia koľko radosti sa im tu skrýva hneď za rohom. Tak sme im ju tradične vytiahli po obede do ulíc a na námestie. Mímovia, žongléri a tak celkovo PANáci s krikom a úsmevom prepochodovali Mikulášom. A aj keby sa im podarilo vyčariť čo i len jeden úsmev, stálo to za to. Poobede patrilo javisko tým, ktorí sa rozhodli zapojiť do prehliadky v kategóriách jednotlivci dvojice a trojice. Keďže máme Gala PAN tento rok nesúťažne. Čo však na kvalitne vystúpení vôbec neubralo práve naopak by som povedal, že pridalo. No a potom to začalo. No veď viete to Gala. Tá veľká oslava 25 rokov. Joooj všetko bolo. Veľké ďakovačky všetkým (naozaj všetkým a takmer menovite), príhovory (hrozne sú tí mímovia ukecaný, majster Sládek začal svoj príhovor jaskynnými maľbami a všetci sme sa báli že pôjde až do súčastnosti). Aj torta bola (na začiatku nám ju ukázali, aby sme sa nad ňou celé ďalšie 4 hodiny slintali). Prekvapenie čakalo aj na oteca festivalu a našu lásku Mirka Kasprzyka, ktorého sme zavesili do mikulášskej siene slávy medzi majstra Sládka a majstra Polívku. Teda nie Mira ale jeho fotku. Svetlá zhasli. Gala-pantomíma mohla začať. Na počiatku bolo slovo… joooj ale kdeže. Pantobiblický svet sa môže začínať všelijako len nie takto. Na počiatku slovenskej pantomímy bol majster Sládek. A jemu patril aj prím v galavečeri. Po ňom samozrejme nastúpil Miro a potom sa už išlo dejinami PANu zaradom. Prišlo totižto kopec ľudí, ktorí chodili na PAN už od jeho začiatku. To sú tí praví PANmätníci. Česi, Slováci, starý, mladý, mímova, žongléri, cirkusanti hrali a zabávali od vidím do nevidím. Seriózne až do nevidím. Tartu sme zašali jesť o 23:15. A tak sme na záver všetci tlieskali a smiali sa a boli sme tu spolu. Pretože Pan ťa roztlieska. A ak mi niekto ešte raz povie ze pantomíma je mŕtva... tak ho zabijem. Pantomimicky… ale zabijem. Nech žije PAN!!! Zápis Gabo
Wed, 28. Nov 2018 17:31
Miro
22.11.2018 DEŇ ŠTVRTÝ – Ja viem, že už ste si za tých pár dní na Mirove príspevky zvykli, ale ja nie som Miro. Povedal som si, že mu aspoň trošku uľahčím jeho úlohu otca festivalu, aby nemusel o jednej ráno keď príde domov, ešte aj písať ako nám tu je. A je nám teda PANtasticky, ale to vy určite viete a ste smutný, že tu s nami nieste. Moje meno je Gabo Ž. a dúfam, že sa vám budú páčiť aj moje slová. Takže dnes sa hlavne dielňovalo, keďže sa zajtra už nebude. Chcel som pre vás tradične obehať všetky dielne a priniesť vám aspoň taký nákuk, že čo sa v ktorej robí, ale dielní je 17 a ja mám 31 a moje kosti to už nedávajú. Keby to boli ešte nejaké, ja neviem, maliarske dielne, alebo dielne meditácie po ležiačky, tak nepoviem. Ale tu sa všade treba hýbať. Chápete to? 17 dielní. Veď keby si niekto chcel absolvovať každú dielňu, musel by sem chodiť 17 rokov. A za ten čas by sa isto nejaké dielne obmenili a tak by vlastne musel chodiť na PAN dokonca života. Bolo by to také PANpetum mobile. Hmmm. To znie ako plán. Ale keď som videl večer na predstavení ten dav PANovníkov pochopil som prečo je tých dielní 17. Večerný program patril štyrom písmenkám. Poznáte ich? HAMU!!! Lukas Blaha a Eva Stará nám na úvod priniesli veru ťažké umenie. Ako sami píšu: V predstavení DÓ spojili dokopy tanec a cirkus v jednoduchosti haiku. Ak by ste náhodou nevedeli, tak haiku je taká krátka japonská básnička, ktorá má 3 verše. Prvý verš má 5 slabík, druhý ich má 7 a tretí zase 5. Hej a nesmie sa rýmovať. Strácate sa v tom? Aj ja. Aby sme nezabudli na svoju minulosť, tak nám Alexej Byček prišiel porozprávať o histórii pantomímy a aj PANu. Pantomíma vznikla dávno keď sa ešte tancovalo okolo ohňa. Prečo mi na PANe už netancujeme okolo ohňa? Ale potom nám Alexej prezradil, že to čo robí pantomímu pantomímou nie sú tie pohyby, ani to ticho, ale to vnútorné vyžarovanie človeka. A to je presne to čo nás všetkých ťahá na PAN. Lebo sme tu všetci navzájom k sebe otvorený a žiarime na seba. Takže my už nemusíme tancovať okolo ohňa, lebo my máme naše ľudské teplo. A na záver opäť HAMU ale tentokrát Šimon Pliska a Andrej Liga predviedli bravúrne predstavenie Goršek o dvoch bratoch, odsúdených žiť celý život spolu v zavretej miestnosti. A ja mám tých mojich občas chuť zabiť, aj keď ich nevidím. Naša PANská rodina sa rozrastá a čím sme bližšie k víkendu, tým je nás tu viac. Už dobehol aj Miško Hecht z Čiech, aj Vahram Zaryan z Francúzska. A všetci si tu rozumieme. Lebo ako povedal Aďko Ohrádka: Pantomíma keď sa dobre robí, búra jazykové bariéry. Lebo keď zahráš po nemecky-pantomimicky kvet, tak aj po slovensky je to kvet. Text na facebook Miro 23.11. 4:04 zápis Gabo Žifčák
Wed, 28. Nov 2018 17:30
shaitan